Hur börjar du träna din kanin?

En viktig sak när man ska lära en kanin hoppa är att ha tålamod. Med mycket envishet och tålamod kan man få de flesta kaniner att hoppa över hinder. Man måste dock komma ihåg att alla kaniner inte gillar inte att hoppa och då kan man inte tvinga dom. De har egna åsikter och tankar precis som oss människor.

Innan man börjar hoppträna ska kaninen ha tränat på att gå i sele. Det får de börja göra när de fyller 3 månader. Vid 4 månaders ålder får de börja hoppträna. Tänk på attt börja väldigt försiktigt. Börja med att lära kaninen att gå mellan hinderstöden. När kaninen förstår att den ska gå hela banan kan man börja lägga up låga bommar på 5-10 cm. Höj och läng inte hindren för snabbt, utan träna på samma höjd flera gånger så att kaninen känner sig säker. Du vill inte att din kanin ska tröttna. Träna inte heller för långa stunder till en början och sluta när der går bra. Kaninen måste gå själv mellan hindren.

En sak man ska tämka på när man börjar träna är vilka signaler man ger kaninen och vad det innebär. Om kaninen kryper igenom ett hinder så bör man lyfta tillbaka kaninen, bygga uppp hindret och ta om det. Om man lyfter tillbaka kaninen så lär den sig att den inte får göra så. Detta gäller endast på träning, på tävling får man inte ta om ett hinder om kaninen river det. Du får aldrig röra kaninen med foten utan man rör/puttar på kaninen med händerna.

För att få en duktig kanin är inte bara hoppträning viktigt utan konditionsträning är lika viktigt. Kaninen kan få konditionsträning till exempel genom att gå på promenader eller att vara i hage.

En sak till som är viktig när man börjar hoppträna är att lära kaninen att den aldrig får gå åt fel håll. Ibland tycker kaninerna att banan går åt fel håll och vill då hoppa tillbaka. Om det händer på tävling blir man utesluten/diskvalificerad med sin kanin i den klassen.

Back to top of page