OM KANINHOPPNING

Kaninhoppning är en bedömningssport som växer allt mer i Norden, men även i Europa. Kaninhoppning går ut på att kaninen ska ta sig igenom en bana på så få fel som möjligt. Den kanin som vinner är den som har minst antal fel och snabbast tid. Perfekt för den som vill göra något roligt med sin kanin och sammtiigt lära känna nya vänner. Det finns fyra olika officiella grenar som man kan tävla i. Rak bana, krokig bana, höjdhopp och längdhopp. I rak och krok bana finns det 6 olika klasser man kan tävla i. Klasserna heter mini, lätt, medelsvår, svår, elit och veteran.

Här kommer lite information om klasserna:
  • Ny mini (klubbens egna klass): Minst 6 hinder. Maxhöjd: 1 – 2 bommar. Maxlängd: 1 – 2 bommar.
  • Mini: Minst 6 hinder. Maxhöjd: 25 cm. Maxlängd: 30 cm
  • Lättt: Minst 8 hinder. Maxhöjd: 30 cm. Maxlängd: 45 cm
  • Medelsvår: Minst 10 hinder. Maxhöjd: 38 cm. Maxlängd: 65 cm
  • Svår: Minst 10 hinder. Maxhöjd 45 cm. Maxlängd: 75 cm
  • Elit: Minst 12 hinder. Maxhöjd: 50 cm. Maxlängd: 80 cm
  • Veteran: Samma som lät, men för kaniner över 6 års ålder. Minst 8 hinder. Maxhöjd 30 cm. Maxlängd 45 cm.

När en kanin börjar tävla får den hoppa mini eller lätt, det väljer man själv.

Ny mini: Ny miniklassen är en klass för kaniner som tycker att miniklassen är för svår. I mini kan man inte plocka någon pinne utan bara priser.

Mini: Miniklassen är en klass för kaniner som tycker att lättklassen är för svår. I mini kan man inte plocka någon pinne utan bara priser.

Lätt: Lättklassen är den klass man börjar tävla i för att plocka uppflyttningspinnar. Får man 0 + 0 i en klass, alltså 0 fel i grunden och 0 fel i finalen får man alltid en pinne, oavsett hur många pinnar som egentligen ska delas ut. Till exempel om det är 3 pinnar som ska delas ut och du kommer 4:a så får du ändå en pinne om du dubbelnollar (0+0) med din kanin. När man har tagit 3 pinnar i en och samma gren (exempelvis krok bana) i lätt flyttas man upp till medelsvår.

Medelsvår: I medelsvår gäller egentligen samma sak som i lätten. Tar man 3 pinnar i samma gren klassas kaninen upp till svårklass. Här börjar även korrigerings räknas. Mer om det kommer längre ner.

Svår: Svårklassen är lite annorlunda. Här måste man ta 5 pinnar i samma gren för att ta sig upp till den högsta klassen, elit.

Elit: I eliten plockar man inga pinnar utan här börjar man plocka certifikat. För att vinna ett cert krävs det att man vunnit en klass med minst 5 kaniner i. När man har tre certifikat i en gren blir man Champion. Sedan kan man bli Great Champion om man har 3 certifikat i två grenar. Sedan kan man bli Super Champion och Grand Champion. För att bli Grand Champion behövs alltså 3 cert i alla fyra elitgrenar: rak, krok, höjd och längd.

Veteran: Veteranklass är som namnet antyder för veteraner. Här får kaniner som är över 6 år gamla tävla. Veteranklassen är lika hög och lång som lättklassen för att inte slita på de äldre kaninerna men korrigeringar räknas. Här får man endast placeringar. Har man en gång veteranklassat sin kanin kan man inte ändra det sen.

Här är en liten lista på hur många som får pinne och placering beroende på hur många starter det är (pinn- och placeringstabellen).

3-5                                 1 pinne/pris

6-10                               2 pinnar/priser

11-15                               3 pinnar/priser

16-20                             4 pinnar/priser

21-25                              5 pinnar/priser

26-30                            6 pinnar/priser

o.s.v.

 

Höjdhopp och längdhopp: För att få starta någon av dessa grenar så måste kaninen fyllt 1 år. Här finns det bara två klasser, ej elit och elit. I höjd ej elit behöver man hoppa 60 cm tre gånger för att bli elit och i längd ej elit behöver man hoppa 160 cm tre gånger för att bli elit. Man får alltid pinne om man hoppar 60 cm eller 160 cm, oavsett vilken placering man kommer på.

Korrigeringar: Korrigering är när man ger ny ansats till kaninen. Det gäller inom veteran, medelsvår, svår, elit och längd, både ej elit och elit. 3 korrigeringar ger 1 fel, 6 korrigeringar ger 2 fel, 9 korrigeringar ger 3 fel och så vidare.

Back to top of page