Kaninerna är vårt stora intresse och det gör att vi även vill att man tar hand om sin kanin på bästa sätt, du hittar olika sjukdomar och åkommor som kan drabba kaninen här nedan.

Allmänt om kaniner

Kaniner finns i olika raser och storlekar, och nästa alla kaniner kan man lära att göra konster, eller träna till att hoppa. Kaninerna tycker mycket om att få gå på skogspromenader, knapra på mumsiga aspkvistar och att gräva.

Man behöver sköta sin kanin så noga att den trivs och då har man en kompis som gärna låter sig selas, gå i koppel och hoppa både högt och långt. Man behöver ge rätt sorts mat och rent vatten alla dagar. Klippa klor minst var tredje månad. Vissa kaniner är långhåriga och då krävs det borstning.

Vi hoppas att vi träffar dej på en klubb eller på en uppvisning så kan vi berätta allt vi vet om kaninens underbara värld. Kaninens beteenden är extra bra att känna till då kaninen inte varken jamar eller skäller. Här några exempel:

Kaninen nosar mot din hand- detta är kaninens sätt att hälsa och säga hej.

Kaninen rullar över på rygg- kaninen är lycklig!

Kaninen ”klickar” med tänderna- kaninen är avslappnad och nöjd- ljudet kan jämföras med då en katt spinner.

Kom ihåg

Om du byter foder/pellets så måste du ha en övergång med maten i någon vecka, för kaninens mage är mycket känslig. Blanda i den nya sorten/märket med den tidigare. Pellets ger du en msk/kaninens kilon.

Kaninens kost skall bestå till 90 procent av hö och en kanin klarar sig ofta på en kost bestående endast av hö och lite grrönt.

Rengör buren ofta, minst en gång i veckan men bajset kan man ta alla dagar. HELA buren skall innehålla strö på golvet, kaniner som har för hårt underlag kan få trycksår på tassarna.

Kaninen behöver vedträn, kvistar och mycket att tugga på, då deras tänder växer 12 cm/år. Asp, fruktträd, rönn är mycket bra.

Kaniner kan äta färskt ängsgräs på sommaren men det är mycket viktigt att ge pytte lite först, då nytt gräs är väldigt start för magen. Sedan utökar man lite varje dag ihop med det torra höet.

Din kanin kan leva i 10 år, så ge den ett värdigt liv. Vi vet att glad kaniner hoppar av hjärtans lust och kan ge oss en mycket angenäm motions stund i naturen.

Back to top of page