Publicerad | Uppdaterad | i Uncategorized

Trycksår

Trycksår är en vanlig skada på kaniners hälar, i största delen av fallen hittas de på kaninens baktassar. Om man inte åtgärdar skadan och kaninens boende miljö kan trycksåren leda till allvarliga följdsjukdomar och skador. Överviktiga kaniner löper större risk till trycksår.

Kaniner har inga trampdynor under sina fötter. De har i stället ett tjockt lager päls som skydd för den tunna huden. Trycksår uppstår om pälsen under tassarna slits bort och det bildas sår i huden, och om det kommer in smuts i såren kan de bli infekterade. Får infektionen härja obehandlad finns det risk att den börjar sprida sig in till skelettet i fötterna och en s.k. osteomyelit (beninfektion) kan bli resultatet.

Att förebygga trycksår

 1. Städa buren oftare.
  – Rensa toaletten varje dag om en sådan finns, eller rensa i kaninens kisshörn och ta bort avföring dagligen
 2. Byt till ett underlag som absorberarar fukt och är mjukt.
  – Om kaninen har matta ska man sluta med detta och byt till någonting mjukare.
 3. Skapa ett tjockt spänstigt underlag.
  –  Den bästa lösningen (i en inne-bur eller i ett stall) är att man köper en skumgummimadrass som man klär med vattenavstötande material. Ovanpå denna lägger man en handduk eller liknande och sedan ett tjock lager med strömaterial, till exempel spån och halm.

Att behandla trycksår

 1. Börja behandla direkt när du upptäcker sår.
 2. Har kaninen endast tappar päls under tassarna eller har små sår kan man behandla genom att smörja in med t.ex. aloe Vera gel eller vaselin.

Så att såren inte ska bli värre är det bra att utföra de förbyggande åtgärderna

 1. Rengör såret dagligen och håll det då torrt som möjligt.
 2. Om kaninen har lång päls på tassarna som kan irritera såret kan man behöva klippa bort lite päls.
 3. Om möjligt ska man gärna bandagera såret, men detta kan vara ganska svårt eftersom kaniner är aktiva djur. Ett alternativ är att prova skyddsskor tillverkade för små hundar eller katter.

OBS! Om det är fråga om svåra skador bör man åka till en veterinär med kaninen.

Back to top of page