Publicerad | Uppdaterad | i Uncategorized

Kastrering och sterilisering

Hanar

Man kastrerar hankaniner för att minska risken för oönskade kaninungar, revirmarkering, agressivitet och för att minska risken för testickeltumörer. De anses också få ett lugnare och jämnare temperament. Det rekommenderas att alla kaniner som inte ska användas till avel kastreras. Det är ett relativt litet och enkelt ingrepp. Nakros kan dämpa mag- tarmrörelsen därför är det viktigt att kontrollera att kaninen kommer igång med att äta och bajsa under det första dygnet hemma. Om kaninen inte äter måste man börja stödmata med spruta i mungipan. Det finns t.ex vällingpulver (Oxbow Critical Care) som är baserat på hö som blandas med vatten och ges med spruta 3-4 gånger per dag.

Innan kastreringen ska kaninen INTE fasta, den ska ha tillgång till vatten och hö i transportburen.

Veterinären avlägsnar testikeln, blodkärl och sädesledare knyts av. Sedan sys såret ihop. Det brukar läka bra men man kan behöva återkomma för att sy igen. Det tar ca. 3 veckor innan allt hormon och spermier försvunnit ur kroppen. Kaninen kan alltså bli pappa ett tag till. Kaninen ska bo på t.ex tidningspapper så att spån eller halm inte kan fastna i såret. De brukar inte drabbas av bieffekter.

Honor

Honor över 3 år löper risk för livmodercancer och vissa raser drabbas upp till 60-70%. Sterilisering av honkaniner förhindrar livmodercancer som är livshotande för individen. Sterilisering förebygger också många andra sjukdomar som behöver höga halter honliga könshormoner. Även honor brukar få ett lugnare och jämnare temperament. Sterilisering är en möjlighet att förlänga livet och öka livskvaliten för ditt djur. Honkaniner kan steriliseras vid 4-6 månaders ålder.

Man måste dock ha i åtanke att det är möjligt för både honor och hanar att inte vakna efter narkosen. Honor ska heller INTE fasta innan steriliseringen.

Veterinären avlägsnar äggstockar och livmodern, därefter sys såret ihop. Den första tiden ska hon leva på t.ex tidningspapper så inget kan fastna i såret. Kaninerna ska heller inte leva i grupp efter sterilisering/kastrering.

Narkos kan dämpa mag- tarmrörelsen därför är det viktigt att kontrollera att kaninen kommer igång med att äta och bajsa under det första dygnet hemma. Om kaninen inte äter måste man börja stödmata med spruta i mungipan. Det finns t.ex vällingpulver (Oxbow Critical Care) som är baserat på hö som blandas med vatten och ges med spruta 3-4 gånger per dag.

Efter att honan blivit steriliserad behandlas hon med smärtstillande medel de första dagarna efter operationen.

Det är naturligt att ett operationssår svullnar något och det kommer lite blåmärken runt omkring såret. De första en till två dagarna kan det också komma enstaka droppar blodblandad vätska. Såret ska dock inte börja vara sig eller lukta illa. Efter kastrering/steriliseringen ska kaninen få vila.

Back to top of page